2012’de Şirketleri Etkileyecek 10 Trend
Doğru içgörüleri oluşturan şirketler inovasyonda başarılı oluyorlar. Diğerleri ise gelişmeleri yandan izleyip ne olup bittiğini anlamaya çalışıyorlar. Doğru içgörüleri doğru zamanda oluşturabilmek için eğilimleri yakından izlemek gerekiyor. 2012’de şirketleri etkileyecek ve inovasyon fırsatları yaratacak bazı trendler arasında bir ufuk turuna çıkalım:
Yeni Normal’le Yaşamak
Tüketiciler artık fırtınalı havada yaşamaya alışmaları gerektiğini anladı. Küresel ısınma etkisi ile nasıl mevsimler içiçe girdiyse, ekonomik hayatta da tüketiciler inişli çıkışlı bir iklim içerisinde hayatlarına devam ediyorlar. Artık şemsiyesini sürekli yanında taşıyan bu tedbirli tüketici profili, şirketlere çok daha basit, daha az özellikli, daha küçük boyutta, ulaşılabilir, ekonomik ürünler ve hizmetler geliştirmek için önemli fırsatlar sunuyor.
Fırsat Avcılığı
Hali vakti yerinde olan ve olmayan birçok tüketici artık fırsat avcısı oldu. Şirketlerin, işyerlerinin atıl kapasitelerini derleyip tüketiciye sunan internet bazlı hizmetler ciddi ilgi görmeye başladı. 2012 de gerek klasik yöntemler, gerekse de internet ve mobil teknolojiler yoluyla tüketicilere farklı fırsatlar sunabilen şirketler için iyi bir yıl olacak.
İnoşimcilik
Capital’e daha önce yazdığım bir yazımda inovasyoncu girişimcileri “inoşimciler” olarak adlandırmıştım. Klasik anlamda bir işe girip çalışmayı birçok genç giderek sorgulamaya başladı. Yeni yılda, teknoloji yardımıyla yeni iş kurma eşiğinin de düşmesiyle, yetenekli, ve zeki insanların inovatif fikirleri kendi işlerini kurmada kullandıklarını daha fazla göreceğiz. Bugünlerde girişimcilerin kendi işlerini kurmaları için yatırım desteği sağlayan Keiretsu Forum gibi melek yatırımcı şirketlerinin kurulması da bu trendi hızlandıracak.
Daha Azla Daha Fazla
Tüketicilerin ürünlerinin daha azını kullanarak işlerini görmelerine yardımcı olan şirketler daha çok müşteri çekecek ve daha başarılı olacak.
Küçük Tatminler
Günlük hayatın stresinden sıkılan, kemer sıkmaktan yorulan, sağlıklı yaşam ve diet üzerine günlük bombardımandan bıkan tüketiciler düşük maliyetli “lüksler” ile kendilerini ödüllendirme yollarını arayacaklar. Yıllar önce fütürist pazarlamacı Faith Popcorn tarafından ortaya atılan bu trend 2012 yılında da önemli olacak ve küçük tatminler yaratan ürün ve hizmetler üreten şirketler bundan yararlanacaklar.
Ortaklaşa Tüketim
Ürünleri satınalmak yerine kiralamak yani faydayı satınalmak ön plana çıkacak. Kişiler kullanmadıkları ürünleri, internet üzerinden, istedikleri başka şeylerle değiş tokuş edecekler. Başka bir modelde de ellerindeki ürünlerin kullanmadıkları kapasitesini kiraya verecekler.
Mobil Sosyallik
2011 sosyal ağların yükseldiği bir yıl olmuştu. 2012 özellikle Twitter, LinkedIn, ve Facebook gibi ağların cep telefonları ve tabletlerde kullanımının patladığı bir yıl olacak. Bu ağlardan bazıları başlangıçta sohbet için kullanılırken örneğin Twitter’ın iş için kullanımı son dönemde ciddi artış gösterdi.
Konum Bazlı Pazarlama
Kişilerin ilgi alanları, geçmişleri, faaliyetleri, çevreleri, bağlantıları, tercihleri, niyetleri gibi bilgileri dikkate alarak üstün müşteri deneyimleri yaratmayı amaçlayan bağlam-bilinçli hizmetler 2012’de yaygınlaşacak. Bu hizmetleri mümkün kılan önemli bir unsur da konum bilgisi. Kişiler bugün nerede olduğunu ve ne yaptığını paylaşmaya daha açık. Pazarlamacılar bu teknolojileri kullanan Foursquare gibi uygulamaları iyi değerlendirdiklerinde müşterileri için gerçek zamanlı değer yaratma fırsatını yakalayacaklar.
Eklemlenmiş Gerçeklik
Sanal dünya ile gerçek dünya arasındaki çizgi giderek bulanıklaşıyor. Yeni yılda akıllı telefonların artması, QR Kodları ve Eklemlenmiş Gerçeklik gibi teknolojilerinin yardımıyla, telefonunuzla işaret ederek veya fotoğrafını çekerek ürünler ve nesneler hakkında bilgi sağlayan “Gör ve Bil” tipi uygulamalar yaygınlaşacak.
Ekran Kültürü
Eskiden cep telefonu, bilgisayar, televizyon, fotoğraf makinesi gibi cihazlar farklı farklı formlarda iken, bu cihazların yakınsama eğilimi ile giderek içiçe girdiğini ve düz bir ekrana dönüştüğünü görüyoruz. 2012’de kişilerin düz ekranlarla etkileşimi artacak. Tamamen esnek bir yapıda olan bu ekranlar şirketlere, tüketicileri bilgilendirme, sürece katma, ve alışverişe yönlendirme konusunda birçok fırsat verecek.